همه والدین آرزو دارند که کودکان مودب و با نزاکت داشته باشند . در تربیت کودک زیست جهان کودک یعنی محیط و اطرافیان او تاثیر بسزایی دارند. با انجام رفتاری درست ، برقراری روابط عاطفی مناسب با کودکان و از همه تاثیر گذار تر عشق ورزیدن به کودک می توانیم کودکی مودب داشته باشیم . اگرچه هیچ گاه نباید به صورت کمال گرایانه به این مساله نگریست . به عبارت دیگر هیچ گاه نمی توانیم انتظار داشته باشیم رفتار کودکمان کاملا بی عیب و نقص باشد زیرا همان گونه که قبلا اشاره کردیم محیط نیز در این بین نقش مهمی ایفا می کند .
با انتخاب محیط مناسب ، رسانه مناسب برای کودک ، اعمال شیوه های تربیتی صحیح می توان تاثیر برخی از عوامل مخرب محیطی را کاهش داد و به حداقل رساند .
رفتار فرزند شما بازتاب رفتار شما است . وقتی که خود شما پایه و اساس رفتار های خوب و انسانی را درک کرده باشید مسلما این امر به شما کمک می کند ، فرزندی مودب و با رفتار های مناسب پرورش دهید ، چرا که به طور کلی رفتار خوب از ابزار های لازم برای افراد جهت زندگی جمعی است . در ادامه چند روش به صورت پیشنهادی ارائه میشود:
۱ – انتظار احترام داشته باشید و این انتظار را در کودک خود پرورش دهید.
چه باور کنید و چه نکنید از همان بدو تولد کودک شما در حال یادگیری است و شما در حال آموزش دادن به او هستید . اینکه می پرسید چگونه با نوزاد خود صحبت کنیم ؟ به همین منوال است . واقعیت این است که ریشه ی رفتار های خوب ، احترام گذاشتن به دیگری است و ریشه ی احترام گذاردن به دیگری به نوعی حساسیت آموزی است . حساسیت آموزی بدین معنی که به کودک یاد بدهیم به گونه ای رفتار کند که انتظار احترام به خودش را در دیگران بوجود بیاورد . این رفتار ، یعنی حساسیت آموزی یکی از مسائل ارزشمندی است که شما می توانید به فرزند خود انتقال دهید و این از همان بدو تولد شروع می شود .
کودک حساس به معنایی که در بالا گفتیم بالطبع کودکی محترم خواهد شد زیرا برای احساسات دیگری ارزش قائل است و کسی که برای احساسات دیگران احترام قائل باشد طبعا خودش انسان خوش رفتاری خواهد بود که ادب او خلاقانه و از ته دل می باشد .
۲ – آموزش کلمات مودبانه به کودک
اینکه می پرسید چگونه با با فرزندمان دوست باشیم و یا چگونه با کودکان رفتار کنیم می توانید از همان ابتدای تولد کلمات مودبانه را به کودک بیاموزید . حتی زمانی که فکر می کنید آن ها معنی کلمات شما را نمی فهمند . شما با رفتار مودبانه ی خود از همان بدو تولد ، ادب را در نوزاد و کودک خود نهادینه می کنید . بدین ترتیب ؛ ادب داشتن ، مودب بودن به گونه ای با او عجین شده و ملکه ذهن و رفتارش می گردد .
۳ – الگوی فرزندان خود باشید.
برای کودک خود الگو باشید بدین معنی که او را با کلمات بسیار مودبانه آن گونه که با یک بزرگسال صحبت می کنید مورد خطاب قرار دهید .
۴ – به آن ها یاد دهید که اسم افراد را مودبانه و درعین حال صمیمانه بیان کنند .
مثلا اگر می خواهند از کسی در خواست کنند مخاطب را با اسم او صدا بزنند . اینگونه یاد می گیرند جملات امری صرف به کار نبرند بلکه جملات خواهشی را بیاموزند و به کار ببرند . مثلا بگویند : علی جان لطفا این کار را برایم انجام می دهی . یا مادر لطفا آن بالش را به من می دهی .
۵ – از کودک قدردانی کنید.
مثلا زمانی که کودک کاری برای شما انجام میدهد از او تشکر کنید یا برای او یک هدیه بخرید . به این ترتیب شما به فرزند خود مهارت های اجتماعی را یاد می دهید .
۶– کودک را وادار به انجام کاری نکنید.
شما می توانید از زبان به عنوان مهارتی برای متقاعد کردن کودکتان استفاده کنید نه اینکه او را به زور به انجام کاری وادار کنید . مثلا قبل از اینکه درخواستتان را بیان کنید یک کلمه لطفا ، خواهشا قبل از آن بگذارید . چگونه دستور دادن به کودک بسیار مهم است .
۷ – مودبانه تدکر دهید.
اگر کودکتان خطایی می کند مستقیما به چشمان او نگاه کنید و با صدایی نرم و آهسته به او بفهمانید که کارش اشتباه بوده است . صمیمی و در عین حال محکم با کودک صحبت کنید . اطاعت کردن کودک از شما می تواند به همین سادگی باشد . به این ترتیب ادب شما به او می آموزد او برای شما ارزشمند است و شما می خواهید او را متوجه اشتباهی که مرتکب شده است ، بکنید . هرگز این احساس را به کودک منتقل نکنید که سریعا در پی تنبیه کودک برمی آیید.
تهیه کننده و تایید کننده مطلب : سرکار خانم الناز مدحت بجنورد معلم محترم پایه سوم آموزشگاه